Capoeira

Capoeira ist eine brasilianische Kampfsportart, bei der zu den Klängen der Musikinstrumente Berimbau (Holzstock mit Kalabasse), Pandeiro (Tamburin) und Atabaque (Trommeln) gekämpft wird. Dieser Kampf wird durch schnelle, geschmeidige, imponierende tänzerische Bewegungen immer im Einklang von Körper, Geist und Seele vollzogen.

Capoeira beinhaltet eine vielfältige Körper- und Bewegungserfahrung. Die vielseitigen Elemente können mit zunehmendem Fortschritt spontan in das tänzerisch-turnerisch geprägte Capoeira-Spiel eingebracht werden. Je sicherer die Elemente beherrscht werden, desto mehr kommt die "Körpersprache" ins Spiel, die in Abstimmung mit dem jeweiligen Partner erfolgt.

Durch Rhythmusschulung bei der musikalischen Begleitung werden grundlegende musikalische Elemente vermittelt und traditionelle Lieder der Capoeira aufgegriffen.

Die allgemeine und vielseitige Bewegungsschulung im Aufwärmprogramm geht über in eine Capoeira-spezifische Bewegungsschulung in Einzel-, Partner- oder Gruppenübungen bzw. -spiele. Den Abschluss bildet eine gemeinsame "Roda", in der die erlernten Aspekte in das Gesamtspiel integriert werden.

Bitte beachten:

• Bitte einen tagesaktuellen, negativen Schnelltest mitbringen. Vollständig Geimpfte und Genesene müssen sich entsprechend ausweisen.
  • Die Umkleiden und Duschen stehen nicht zur Verfügung. Bitte kommen Sie umgezogen.
  • Matten werden keine gestellt. Bitte bringen Sie Ihre eigene Matte (falls nötig) mit.
  • Es gelten die Hygienevorschriften der Universität Tübingen.

Capoeira is a Brazilian martial art that combines fighting techniques with dance elements and music commonly produced by traditional Afro-Brazilian instruments like berimbau (a percussion instrument with a single steel string and a hollow gourd), pandeiro (a form of tambourine) and atabaque (a tall hand drum). The capoeira fight consists of a sequence of smooth yet fast and imposing dance moves and aims at bringing in balance the body, mind and soul.

Capoeira entails a unique and complex body and movement experience for the practitioner. With increasing progress, you will be able to incorporate all the versatile elements you will learn in this course into a capoeira game with dance and acrobatic influences. The more command you gain over these individual elements, the more your natural body language will take over in the game when interacting with your respective partner.

In this course, you will also get a deeper insight into the rhythmical patterns of the musical accompaniment and into traditional Capoeira songs.

A general and varied set of movements for warm-up will be followed by a Capoeira-specific sequence of movements in single, partner or group exercises or games. At the end of each session we will be incorporating the acquired elements into a collective capoeira game known as roda.

Please Note:

• Please make sure to bring along an official proof of a negative corona rapid test performed on the same day. Fully vaccinated and recovered persons should be able to provide a valid form of identification.
  • The showers and changing rooms will remain closed until further notice. Please keep in mind that there is no possibility at the moment of changing clothes at the institute.
  • Fitness mats are currently not available. Please bring your own mat with you, if necessary.
  • The hygiene regulations of the University of Tübingen apply.

1644FerienangebotDo21:00-22:30TH02.09.-14.10.Martin Klopfer